Povijest glazbene škole

Početak

Nakon više od 500 godina postojanja Vrbovskog djeca i mladi našeg zavičaja konačno mogu završiti osnovnu glazbenu školu u svojoj sredini.  Zahvaljujući inicijativi vodstva orkestra u jesen 2003. pokrenut je projekt ”GLAZBENO OBRAZOVANJE MLADEŽI” namijenjen djeci i mladima od 8.- 18. godine života.

Partneri

Nakon početnih poteškoća u projekt su uključeni kao partneri GLAZBENA ŠKOLA KARLOVAC koja osigurava nastavni kadar, GRAD VRBOVSKO koji osigurava sredstva za sufinanciranje školarine puhača i pokriva materijalne troškove te OŠ IVANA GORANA KOVAČIĆA VRBOVSKO. Od jeseni 2014. novi partner je OGŠ IVE TIJARDOVIĆA iz Delnica koja je preuzela sve učenike u Vrbovskom od GŠ Karlovac i osigurala nastavni kadar i kontinuitet glazbenog obrazovanja u Vrbovskom.

Učenici- korisnici projekta

Početni broj učenika je bio 13, a danas iznosi preko 20 učenika koji uče slijedeće instrumente: klavir, te većina puhačke (trubu, klarinet, saksofon i blok flautu). Broj učenika je kroz proteklih dvanaest godina kontinuiran i nikad nije bio ispod 20 djece. Do 2015. u projekt je bilo uključeno preko 100 djece i mladih iz različitih područja Grada Vrbovskog. Neki su odustali vrlo brzo, neki kroz godinu dana, a neki su opstali. Raduje činjenica da je većina opstala. U lipnju 2014. ukupni broj učenika koji su završili osnovnu glazbenu školu u cijelosti se popeo na 25 učenika i učenica.

Teškoće

Najveća početna poteškoća, uz mali broj učenika, bio je nedostatak kvalitetnih barem školskih modela puhačkih instrumenata i klavira. Kroz deset godina uz pomoć Grada Vrbovskog, Ministarstva kulture RH i drugih donatora uspjeli smo većini djece osigurati novi i ispravni instrument. Trenutni uvjeti su zadovoljavajući, ali još nisu riješene sve materijalne potrebe budući da iz godine u godinu imamo veći broj učenika i potrebni su novi ili pak kvalitetniji instrumenti. Ovaj projekt ima izrazitu socijalno obilježje jer pomaže djeci i roditeljima u teškoj socijalnoj i ekonomskoj krizi koja je pogodila sve slojeve društva. Bez ovakvog oblika pomoći razvoju glazbeno talentirane djece, glazbeno obrazovanje bi bila privilegija malobrojnih dobrostojećih obitelji. Ulaganje u glazbeno obrazovanje naše mladeži na sustavan način kroz glazbenu školu je do sada dalo vidljive rezultate kroz 20 novih članova orkestra, te kroz obogaćenje kulturnog života Vrbovskog danas i u budućnosti.

Nastavni kadar

Od početka do nas kroz područni odjel u Vrbovskom su prošli mnogi nastavnici od kojih je većina imala akademski stupanj naobrazobe. Posebno ovdje ističemo dirigenta orkestra Nikolu Poljančića Bajta koji je našu djecu poučavao prije dolaska glazbene škole, nastavnike Glazbene škole Karlovac Tihomira Bokuna (klarinet), Ivana Mastena (truba), Katarinu Bernik (klavir i solfeggio) i Borisa Kolarića (saksofon) koji se u Vrbovskom radili gotovo deset godina. Od 2014. u Vrbovsko su došli nastavnici OGŠ Ive Tijardovića iz Delnica koji su jednako stručni i kvalitetni nastavnici koji trenutno rade s našom djecom. Neki od nastavnika su imali većih uspjeha sa svojim učenicima te ističimo prof. Borisa Kolarića, nastavnika saksofona, čiji učenici su ostvarili zapažene rezultate na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima.

Prezentacija po školama

Svake godine voditelj projekta Šimun Dujmović sam ili u pratnji nekoliko učenika glazbene škole obiđe sve učenike nižih razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko i svih područnih škola (ukupno 8 međusobno udaljenih objekata). Učenicima se prezentiraju puhačka glazbala te im se nešto prigodno odsvira. Za svu djecu to je nakon nekoliko godina rada postao dan kad mogu instrumente na neposredan način čuti i vidjeti, osjetiti njegovu težinu, dodirnuti ih, puhnuti na usnik, …

Glazbene produkcije

U sklopu redovite nastave idu i nastupi na tzv. glazbenim produkcijama. Učenici na produkciji/koncertu pokažu što su, kako i koliko naučili u razdoblju od nekoliko mjeseci. To je izuzetno dobar pristup jer se učenik od početka uči nastupati pred publikom i nekim osnovnim umjetničkim vještinama.Godišnje se u Vrbovskom održi barem 2 produkcije, a u matičnoj školi u Delnicama i više, ovisno o spremnosti učenika.

Talentirani učenici

Kroz 10 godina i sustavan rad otkrili smo da u našoj sredini imamo dosta talentirane djece za glazbu koja glazbu vole slušati i sami izvoditi. Međutim, naša mladež još uvijek uči da glazbeni talent treba razvijati upornim i svakodnevnim radom. Budući da imamo velik broj malene djece, vrijeme će pokazati kakve sve dragocjene bisere ima naša lokalna zajednica. Također su neki od njih nastavili srednjoškolsko glazbeno obrazovanje te postoji mogućnost da jednog dana Vrbovsko dobije po prvi puta u svojoj povijesti domaće glazbenike sa akademskom razinom znanja. Hoće li se to dogoditi ili ne, ovisi o njihovoj upornosti i radu. U tome smo im kao udruga i lokalna zajednica pomogli osiguravanjem osnovnih uvjeta. Nadamo se da će se taj trud i ulaganje s naše strane višestruko isplatiti.

Top