GLAZBENA ŠKOLA IDE DALJE

Nova školska godina 2017./2018. već je dobro odmakla od početka a s njom su došle i neke promjene u područnom odjelu OGŠ Ive Tijardovića u Vrbovskom.

Registracija područnog odjela

Tijekom protekle tri godine otkako je glazbena škola iz Delnica preuzela učenike dislociranog razrednog odjela u Vrbovskom od Glazbene škole Karlovac vodio se postupak registracije područnog odjela u Vrbovskom pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Proces je konačno dovršen u proljeće ove godine a završni čin je bilo postavljanje ploče na zgradu OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko. Nakon dugih 15 godina Vrbovsko konačno ima službeno registriran područni odjel glazbene škole što je ogroman uspjeh ako uzmemo u obzir vrijeme u kojem živimo i konstantan pad broja učenika u redovnoj školi što se odražava i na broj učenika uključenih u glazbeno obrazovanje.

Broj učenika

Tijekom lipnja izvršen je upis 6 novih učenika u 1. razred na različite instrumente. Nažalost, na trubu se upisao samo jedan učenik unatoč tome što je učenje tog instrumenta potpuno besplatno na osnovu odluke uprave glazbene škole koja je odlučila na taj način potaknuti djecu da izaberu taj instrument.

Ukupni broj učenika koji su trenutno uključeni u osnovno glazbeno obrazovanje je 26 i to u 5 razrednih odjela (1., 2., 3., 5. i 6. razred). Većina uči svirati puhačke instrumente, ali i jedan dobar dio klavir. Jedna učenica iz 1. razreda je upisala gitaru te svaki tjedan putuje na nastavu u Delnice budući da glazbena škola nije uspjela riješiti nema dovoljno sredstava za pokriće putnih troškova nastavnika za gitaru. Također za nastavu gitare u područnom odjelu u Vrbovskom treba dobiti suglasnost od Ministarstva znanosti i obrazovanja. Nadamo se da će i to jednog dana biti moguće.

Novi profesori i ravnateljica

U novoj školskoj godini je došlo do promjene nastavnog kadra za solfeggio, flautu i trubu. Novi profesor solfeggia je Goran Kosanović (Gomirje), flautu predaje Marina Bosanac (Zagreb), a trubu Ivan Kolarević (Zagreb). Klarinet i saksofon i dalje predaje Denis Kezele (Delnice), a klavir Marta Karolina Cader (Rijeka).

Zbog prelaska na novo radno mjesto u Rijeci dosadašnja ravnateljica Jelena Tihomirović, čijom zaslugom je započeo proces registracije područnog odjela u Vrbovskom, se zahvalila školi na dosadašnjoj suradnji te je raspisan natječaj za ravnatelja/icu. Nakon provedenog natječaja tijekom rujna/listopad za novu ravnateljicu OGŠ Ive Tijardovića je izabrana nastavnica gitare i dosadašnja zamjenica bivše ravnateljice Iva Radulović. Njezinom zaslugom je proces registracije područnog odjela u Vrbovskom doveden do kraja. Želimo joj puno uspjeha u budućem radu.

Učenici u srednoj školi i na Akademiji

Neki naši bivši učenici su uspješno nastavili srednjoškolsko obrazovanje a neki su čak i maturirali. Tomislav Troha je uspješno dovršio 3. razred srednje škole te je sada maturant u Glazbenoj školi Karlovac, MIhael Štefanac i Filip Dujmović su u lipnju uspješno završili 4. razred srednje glazbene i položili maturu. Filip Dujmović se uspješno upisao na Umjetničku akademiju u Splitu, smjer saksofon, te je postao prvi student umjetničke akademije iz Vrbovskog nakon mnogo godina. Terezija Dujmović je uspješno položila prijemni u srednju glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci.

Uspjesi, suradnja sa školom i financiranje

Program ”Glazbeno obrazovanje mladeži” koji je započeo davne 2003. i dalje daje izvrsne plodove i pokazuje svoju održivost. Do sada je osnovnu glazbenu školu završilo ukupno 30 djece s područja Grada Vrbovskog, 3 srednju glazbenu, a jedno dijete je došlo i do studiranja glazbe. Većina djece je uključena u rad puhačkog orkestra koji je na taj način pomlađen i podignuta je razina kvalitete. Veći broj učenika je postigao značajne uspjehe na školskim, regionalnim i drugim natjecanjima što je pokazatelj da se radi kvalitetno i da na području Grada Vrbovskog ima talenatiranih dječaka i djevojčica koji mogu dosegnuti visoku razinu muziciranja.

Sufinanciranje troškova glazbenog obrazovanja od strane Grada Vrbovskog je jedan od ključnih elemenata za uspjeh ovog programa kao i uvijek novo iznalaženje sredstava za nabavu novih instrumenata od strane vodstva orkestra putem različitih natječaja. Zadnje tri godine program je sufinanciralo Ministrastvo zananosti i obrazovanja RH kroz program izvaninstitucionalnog obrazovanja. Nažalost, od ove jeseni tih sredstava više nema te će se vodstvo orkestra morati jako potruditi osigurati sredstva iz nekih drugih izvora.

Važan čimbenik za uspjeh ovog program je i dugogodišnja suradnja sa OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko. Kompletna nastava se odvija u prostoru osnovne škole što je i logično jer jedino škola ima sve materijalne uvjete za normalnu nastavu. Kao partner u ovom progamu, škola je pružila svu moguću potporu kako bi se što veći broj djece sa čitavog područja Grada Vrbovskog uključio u glazbeno obrazovanje i na taj način dobili dodatne kompetencije za kvalitetan i uspješan život.

Top