FEMUS- međunarodni festival Stolac (BiH)

Početkom ljeta sudjelovali smo na međunarodnom festivalu muzike u Stocu u Bosni i Hercegovini u organizaciji Gradske muzike Stolac.

U razdoblju od 29. lipnja- 1. srpnja 2018. realizirali smo uzvratni posjet Gradskoj muzici Stolac koja je gostovala u Vrbovskom na ”Bundevijadi 2017.” i kad je dogovoren ovaj projekt međunarodne suradnje kojim smo htjeli učvrstiti započetu suradnju i proširiti je sa drugim orkestrima iz BiH. Domaćini već nekoliko godina organiziraju ovaj međunarodni festival kojim nastoje osnažiti svoje djelovanje u Stocu te širiti kulturu mira i tolerancije diljem Bosne i Hercegovine gdje postoje mnoge rane proistekle iz ne tako davnog rata.

Osim nas kao gostiju iz Hrvatske gostovala je i glazba Ston, glazba Đenović iz Crne Gore, te glazbe iz BiH- Kakanj, Trebinje, Jajce, Travnik. U sjajnoj atmosferi međusobnog uvažavanja ostvaren je izvrstan umjetnički program na veliko zadovoljstvo i oduševljenje publike te su ostvareni brojni novi kontakti i dani novi poticaji sudionicima festivala. U sklopu višednevnog programa održan je i okrugli stol dirigenata i predsjednika orkestara gdje su se mogla čuti različita razmišljanja o ulozi orkestara u vlastitoj lokalnoj zajednici, poteškoćama i budućnosti glazbenog amaterizma. O samom festivalu su izvjestili i brojni tiskani i digitalni mediji kao što je portal Bljesak info koji prati sva kulturna događanja u Hercegovini i šire. Više fotografija sa festivala možete pogledati na Facebook stranici Gradskog orkestra Stolac.

Gostovanje na festivalu iskoristili smo i za posjet Mostaru i Međugorju te se kući vratili puni dojmova i novih iskustava u susretu sa potpuno drugačijom kulturom a ipak sličnim načinom života i sličnim problemima. Nadamo se da će ovo gostovanje uroditi i nekim novim suradnjama i gostovanjima.

Mimohod Okrgli stol 1 Stolac 1 Vrbovsko 1

Top