SUSRET GORANSKIH ORKESTARA U VRBOVSKOM

U sklopu ovogodišnje ”Bundevijade 2021.” održan je 9. 10. 2021. susret goranskih puhačkih orkestara. Povod susretu je bila i proslava 111. godina djelovanja Puhačkog orkestra DVD-a Vrbovsko koji kontinuirano djeluje na području glazbene kulture i kulturno- umjetničkog amaterizma od davne 1910. godine.

Prvi termin susreta je bio u rujnu 2021. ali je zbog loših vremenskih uvjeta odgođen za listopad te je kao takav program uvršten u događanja unutar ”Bundevijade 2021.” i već tradicionalnu reviju puhačkih orkestara pod nazivom ”Glazbena bundeva”. Na susretu su nastupili svi goranski puhački orkestri: Čabar, Ravna Gora, Vrbovsko, Delnice i Fužine. Kao poseban gost nastupio je puhački orkestar DVD-a Ogulin s kojim domaći orkestar ima dugogodišnju suradnju. Susret je realizacija ideje i dogovora svih orkestara iz veljače ove godine kad je održan sastanak svih predsjednika i dirigenata orkestara u Fužinama. Tada je zaključeno da je važno i potrebno da se svi goranski orkestri susretnu barem jedamput godišnje i to svaki put u drugoj sredini. Ciljevi takvih susreta su međusobno povezivanje, osnaživanje te razvoj ove vrijedne goranske kulturne baštine. Kao prvi domaćin je odabrano Vrbovsko zbog proslave visoke obljetnice djelovanja društva. Svaki orkestar je održano nastup u trajanju od 20- 25 minuta na pozornici u šatoru te se na taj način predstavio prisutnoj publici. Uz prigodnu najavu svakog pojedinog orkestra od strane voditeljice Tatjane Kušić, na kraju nastupa je uslijedila razmjena darova između domaćina i gostiju. U ime domaćeg orkestra svim gostima prigodni dar i uspomenu je uručio predsjednik puhačkog orkestra DVD-a Vrbovsko Šimun Dujmović.

Prisutna publika je uživala u vrlo šarolikom glazbenom programu a neki su i po prvi puta otkrili ovo dragocjeno goransko kulturno blago koje treba čuvati i dalje razvijati. Potencijal postoji, a također i ideje kako i što učiniti da orkestri postanu vidljiviji i prisutniji u kompletnom životu Gorskog kotara. Vrlo je važno da to na ispravan način vrednuju lokalna i regionalna  samouprava te sa svoje strane snažnije podrže rad ovih udruga i povedu sustavniju brigu o njihovim materijalnim i infrastrukturnim potrebama.

Top