KONCERT ANSAMBLA GLAZBENE STAZE

U Vrbovskom je 21. 3. 2019. na prvi dan proljeća, rođendan našeg velikog hrvatskog pjesnika Ivana Gorana Kovačića, rođendan velikog glazbenika Johanna Sebastiana Bacha te svjetski dan poezije i zaštite šuma, održan koncert klasične glazbe u Domu kulture.

Pred malobrojnom publikom je, što nije neočekivano iznenađenje jer koncerti klasične glazbe u našem hrvatskom društvu su slabo posjećeni i u drugim sredinama, nastupio komorni ansambl GLAZBENE STAZE iz Zagreba. U punih sat vremena naši gosti, vrsni akademski muzičari i pedagozi, su izveli izvrstan koncert na kojem su izveli djela Bacha, Bartoka, Aguila, te domaćih autora Brune Vlaheka i Tomislava Uhlika. Uz djela iz klasične literature domaća publika je imala priliku čuti i nekoliko zanimljivih djela iz područja suvremene glazbe što je za našu malu sredinu, nenaviklu na drugačiji pristup muziciranju i eksperimentiranje sa glazbom, bio izazov koji je ipak naišao na odličan prijem.

Ansambl GLAZBENE STAZE čine: Eda Rimanić- flauta, Franjo Stojaković- klarinet, Eva Mach- violina, Andrija Šimić- violončelo i Iva Ljubičić Lukić- klavir. Sve su to redom akademski muzičari, obrazovani u Hrvatskoj i na glazbenim učilištima diljem Europe, više puta nagrađivani na različitim domaćim i međunarodnim natjecanjima. Gostovanja su ostvarili u mnogim hrvatskim gradovima, među kojima je sada i naše malo mjesto, a redovito djeluju u Zagrebu u sklopu vlastitog Ciklusa u Maloj dvorani Lisinski.

Bila je ovo sjajna prilika čuti tako vrsne glazbenike u svojoj sredini, pa neka svima koji nisu došli na ovaj koncert, a takvih je mnogo, bude žao osobito jer je ulaz bio besplatan. No, svi će dobiti novu priliku već u lipnju! Ovaj koncert je bio tek prvi koncert u nizu kulturnog programa pod nazivom Koncertni ciklus ”4 godišnja doba” koji je osmislio Puhački orkestar DVD-a ”Vrbovsko” u suradnji sa ansamblima iz Hrvatske. Cilj koncertnog ciklusa je početkom ili uoči početka novog godišnjeg doba organizirati koncert klasične glazbe u svrhu podizanja kulturne svijesti i kvalitete kulturnih sadržaja na godišnjoj razini. Uz ovaj koncert planirani su koncerti u lipnju- ansambl LE TRIO, rujnu- ansambl TRIO OSOR i u prosincu- gosti iznenađenja na tradicionalnom blagdanskom koncertu našeg orkestra.

Pokrovitelji koncerta su bili Ministarstvo kulture RH, Grad Vrbovsko i Puhački orkestar DVD-a ”Vrbovsko”. Svim pokroviteljima hvala na pruženoj potpori, hvala publici koja svojim dolascima daje smisao održavanju ovakvih programa, a posebno hvala portalu Gorske novosti koji je besplatno promovirao ovaj program kroz najavu događanja.

Top