RAVNA GORA I VRBOVSKO U SLOVENIJI

Tijekom 2018. godine dogovorili smo suradnju sa susjednim Puhačkim orkestrom KUD-a ”Sloga” iz Ravne Gore i kao plod te suradnje je ostvareno gostovanje na susretu orkestara u Sloveniji.

Na poziv orkestra iz općine Sv. Trojica pri Goricah (Lenart, Slovenija) oba orkestra su kao jedan združeni orkestar sudjelovali na susretu više orkestara iz Hrvatske, Slovenije i Austrije. Boje naše domovine Hrvatske predstavljali su Vrbovsko i Ravna Gora zajedno. Kako bi program bio što uspješniji i kvalitetniji održano je i nekoliko zajedničkih probi orkestra u Ravnoj Gori s tim da je svaki orkestar na skladbama radio i pojedinačno u svojoj sredini tijekom cijele godine. Budući da oba orkestra imaju istog dirigenta u osobi Romana Hantiha, uspjeh je bio zagarantiran. Nastup je dobio izvrsne ocjene i postavljeni su temelji za neke buduće zajedničke projekte. Sam susret je bio izvrsno organiziran od strane domaćina a posebno smo bili iznenađeni i oduševljeni koliko stanovnici mjesta vole svoj orkestar te se takvim i sličnim događajima odzivaju svi i daju na taj jednostavan i srdačan način podršku svakome tko radi nešto lijepo i dobro.

Ovaj zajednički projekt koji je izašao iz potrebe da se oba orkestra pojačaju sa glazbenicima i instrumentima koje nemaju iz objektivnih razloga pokazao je da će u budućnosti biti još zajedničkih projekata te da se na ovakav način spontano razvijaju prijatlejstva i razbijaju predrasude jednih o drugima. Budući da je sve teže održati orkestre na životu zbog odseljavanja i vrlo malog broja mladih, treba razmišljati u tom smjeru i biti otvoren za novo i drugačije jer orkestri bez muzičara ne postoje.

Top