USKRŠNJI KONCERT 2016.

U župnoj crkvi sv. Ivana Neopomuka 2. travnja 2016. održan je u organizaciji našeg orkestra 1. Uskršnji koncert povodom proslave Uskrsa i kao mali doprinos orkestra proslavi najvećeg kršćanskog blagdana.

Na koncertu su uz orkestar nastupili orguljaši: Katarina Bernik, prof. orgulja u Glazbenoj školi Karlovac i Matej Mance, učenik 2. r. srednje glazbene škole Ferdo Livadić iz Samobora.

Program koncerta je sadržavao uglavnom ozbiljnu sakralnu glazbu različitih autora iz različitih glazbenih razdobalja. Orkestar je izveo dvije poznate tradicionalne hrvatske uskrsne pjesme: ”Uskrsnu Isus doista” i ”Na nebu zora rudi”. Uz te pjesme orkestar je izveo djela Gunoda, Jacoba de Haana te G.F. Haendla. Naši gosti su na orguljama izveli ukupno 5 skladbi iz repertoara klasične sakralne glazbe skladane za orgulje od kojih posebno ističemo ”Toccatu u d-molu” od Johanna Sebastiana Bacha.

Koncert smo posvetili našem dugogodišnjem članu Božidaru Bobi Mamula koji već dugi niz boluje od multipleskleroze te svim osobama koje trpe od bilo kojeg oblika invalidnosti. Željeli smo našem Bobi iskazati duboko poštovanje i prijateljsku gestu kao i skrenuti pažnju lokalne zajednice na potrebe naših bližnjih u nevolji. Dvije trećine dobrovoljnog priloga (1600,00 kn) smo darovali Bobi za njegove potrebe iako je to vrlo simboličan iznos s obzirom na troškove liječenja od multipleskleroze.

Vrhunac koncerta je bilo izvođenje završne pjesme ”Aleluja” iz oratorija ”Mesija” od G. F. Haendla koji je oduševio nazočnu publiku a koja je zbog zahtjevnosti bila pravi izazov za orkestar. Koncert će svakako biti zapamćen jer je to bio naš prvi koncert u župnoj crkvi, po našem Bobi kao i po novom iskoraku u svijet ozbiljne duhovne glazbe.

Na kraju koncerta predsjednik orkestra Šimun Dujmović se zahvalio gostima uz prigodan dar te župniku Ivanu Androiću MSC i riječkom nadbiskupu dr. Ivanu Devčiću koji su dozvolili da se ovaj koncert održi u župnoj crkvi. Radujemo se ponovnom muziciranju u našoj prekrasnoj župnoj crkvi.

Izvedbe nekih skladbi možete poslušati i vidjeti na našoj Facebook stranici.

21

4

 

 

 

 

 

Top