PUHAČKI ORKESTRI PRIMORSKO- GORANSKE ŽUPANIJE

U Primorsko- goranskoj županiji ima desetak aktivnih puhačkih orkestara ili popularnije limenih glazbi. Tradicija je vrlo jaka u Primorju, na pojedinim otocima i u Gorskom kotaru.

Puhački orkestri u Primorju

Gradska glazba Trsat- glazba Grada Rijeke

Glazbeno društvo Spinčići (Kastav)

Puhački orkestar Lovran (Lovran)

Limena glazba Marinići (Viškovo)

Limena glazba Selce (Selce)

Puhački orkestri na otocima

Gradska glazba Krk (Grad Krk)

Puhački orkestar ”Josip Kašman” (Mali Lošinj)

Limena glazba Rab (Rab)

Puhački orkestri u Gorskom kotaru

Gradska limena glazba Delnice (Delnice)

Glazba grada Čabra (Čabar)

Puhački orkestar KUD-a ”Sloga” (Ravna Gora)

Puhački orkestar Fužine (Fužine)

Puhački orkestar DVD-a ”Vrbovsko” (Vrbovsko)

Limena glazba KUD-a ”Željezničar” (Moravice)

Limena glazba Brod Moravice (Brod Moravice)

Mnogi orkestri su s vremenom nestali kao npr. u Crikvenici, Novom Vinodolskom, Mrkoplju, željezničarska glazba u Rijeci itd. Unatoč različitim teškoćama tradicija se ipak u mnogim sredinama održala zahvaljujući trudu i entuzijazmu pojedinaca ili čitavih skupina zaljubljenika u ovaj oblik amaterskog bavljenja glazbom. Većina glazbi ima organizirane male škole ili tečajeve učenja sviranja puhačkih glazbala a u nekim sredinama je ostvarena i suradnja sa osnovnim glazbenim školama koje su prepoznale važnost suradnje s puhačkim orkestrima iz kojih crpe uvijek nove i nove mlade i talentirane muzičare.

Primorsko- goranska županija se kao rijetko koja županija može pohvaliti sa raznolikošću i kvalitetom svojih orkestara jer su mnogi od njih u svojoj bogatoj povijesti ostvarili značajne uspjehe na regionalnim i državnim natjecanjima u bivšoj Jugoslaviji i u današnjoj Republici Hrvatskoj. Također je zanimljiv raspored orkestara u županiji: Primorje, otoci, gorje. Za našu zeleno- plavu ili plavo- zelenu županiju, kako se to voli isticati, to je ogromno kulturno bogatstvo, nažalost još uvijek nedovoljno prepoznato i vrednovano, i u neku ruku specifičnost jer orkestri sa sobom nose i obilježja svoje zavičajne pripadnosti i ukorjenjenosti u primorski, otočni i goranski melos. Tako će glazbe iz Gorskog kotara rado izvoditi polku, a u primorskim glazbama se lako može čuti dodirne točke sa istarskom glazbenom baštinom (istarska ljestvica).

Do prije nekoliko godina orkestri su se sastajali na tradicionalnoj godišnjoj smotri u različitim mjestima (Mali Lošinj, Vrbovsko, Kastav, Lovran, …) ali se ta tradicija prekinula. Razlog sigurno leži u financijskoj krizi u kojem se našlo čitavo naše društvo pa su se orkestri posvetili ”preživljavanju” u svojoj sredini kako bi održali svoju tradiciju i mlađim naraštajima pružili mogućnost razvoja glazbenog talenta i kvalitetne upotrebe slobodnog vremena. Za nadati se je da će ista tradicija biti obnovljena i dodatno obogaćena. Bilo bi šteta da ne.

Top