SUSRET VODSTVA GORANSKIH ORKESTARA

U petak 12. 2. 2021. u Fužinama je održan susret predsjednika i dirigenata puhačkih orkestara Gorskog kotara.

Susret je održan na inicijativu predsjednika fužinarskog orkestra Zorana Blaževića i njihovog dirigenta Luke Horvata. U prostorijama fužinarskog orkestra sastali su se svi predsjednici i dirigenti goranskih puhačkih orkestara/limenih glazbi: Fužina, Ravne Gore, Delnica, Čabra i Vrbovskog. Glavna tema susreta je bio razgovor oko suradnje goranskih orkestara u vidu razmjene glazbenika u slučajevima kad nekom orkestru nedostaje određeni profil glazbenika (klarineti, trube,…), mogućem održavanju godišnjeg susreta svih orkestara u nekom od goranskih naselja te o poteškoćama i mogućnostima motivacije djece i mladih za sviranje u orkestrima.

Svi goranski orkestri se susreću sa izazovom manjka glazbenika zbog odlaska mladih u veće gradske centre u potrazi za poslom i osiguranjem osnovnih uvjeta za egzistenciju te sa sve manjim brojem djece i mladih koji pokazuju interes za učenje i sviranje puhačkih instrumenata. Depopulacija Gorskog kotara te drugačiji stil življenja suvremenog društva odražava se na rad svih amaterskih društava na svim područjima pa tako i na području kulturno- umjetničkog amaterizma. Svi goranski orkestri se trude u svojim sredinama motivirati djecu, mlade i odrasle stanovnike, ali zbog navedenih razloga to postaje sve teže. Svi nazočni su suglasni da treba tražiti nove načine motivacije i ne odustati unatoč teškoćama. Predsjednik ravnogorske glazbe Dalibor Svetličić i njihov dirigent Romano Hantih su istaknuli dobar primjer motivacije djece u Ravnoj Gori kroz posjet svih učenika OŠ Branimira Markovića prostoru u kojem orkestar djeluje te održavanjem jednog školskog sata u kojem su djeca osnovnoškolskog uzrasta mogla čuti, vidjeti, dodirnuti i isprobati instrumente te donekle doživjeti što je to puhački orkestar. Isti primjer je istaknuo i predsjednik vrbovšćanske glazbe Šimun Dujmović te naveo i neke druge aktivnosti kojima se može doprijeti do djece i mladih. Predsjednik fužinarske glazbe Zoran Blažević je izložio i ideju o organizaciji učenja sviranja puhačkih instrumenata unutar redovnog školovanja a koja bi bila vezana na nastavu glazbene kulture te potrebu jače suradnje s nastavnicima glazbenog odgoja. Dirigent delničke glazbe i nastavnik klarineta u OGŠ Ive Tijardovića Denis Kezele je ukazao na mogućnosti s kojima raspolaže jedina umjetnička škola u Gorskom kotaru. Glazbena škola djeluje u Delnicama sa područnim odjelima u Fužinama i Vrbovskom. Formalno glazbeno obrazovanje je manje dostupno djeca i mladima s područja Gerova, Tršća, Čabra i Prezida zbog udaljenosti od Delnica. Zbog navednog razloga jedini dostupni način glazbenog obrazovanja je tečaj koji organizira Glazba grada Čabra pod stručnim vodstvom Nikole Poljančića.

Kako bi se goranski orkestri bolje povezali i aktivnosti orkestara učinili više vidljivim, dogovoren je susret svih orkestara u Vrbovskom povodom proslave 111. godina Puhačkog orkestra DVD-a Vrbovsko i 130. godina vatrogasnog društva. Vrijeme susreta nije još određeno jer se ne zna kakva će biti epidemiološka situacija ali je želja da to bude početkom ljeta. Vjerujemo da će suradnja koju svi žele i otvorenost koju su svi pokazali donijeti dobre plodove u budućnosti te da će doprinijeti očuvanju i razvoju dugogodišnje tradicije ovih pet vrijednih i kvalitetnih glazbi.

 

Zoran Blažević, predsjednik fužinarskog orkestra

Top