NASTUPI U 2020. GODINI

Protekla 2020. godina je prošla u znaku pandemije koronavirusa koja je značajno utjecala na aktivnosti orkestra. Zbog zdravstvene sigurnosti i epidemioloških mjera koje su poduzimane i još su uvijek na snazi, orkestar nije ostvario velik broj nastupa a od polovice listopada 2020. do danas (veljača 2021.) se ne održavaju probe zbog i dalje aktualnih epidemioloških mjera.

2020. godinu smo započeli sa planovima o proslavi 110 godina orkestra i 130 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva te sa pripremama za brojna gostovanja na festivalima i susretima orkestara u Hrvatskoj. A onda je došao ožujak i prvo razdoblje karantene kad su bile zabranjena sva okupljanja i aktivnosti do polovice svibnja. Uslijedilo je otvaranje gospodarstva i svih ostalih aktivnosti uz nužan oprez od zaraze (ograničen broj osoba na okupljanjima, dezinfekcija ruku i prostora, razmak,…). Opet smo započeli sa radom u nadi da ćemo ostvariti barem dio planiranih koncerata i aktivnosti.

U razdoblju od polovice svibnja do polovice listopada ostvareno je 5 nastupa orkestra i dva koncerta klasične glazbe kao rezultat kulturne suradnje s profesionalnim komornim ansamblima i pojedincima iz Hrvatske.

Održani nastupi orkestra: budnica za Dan državnosti sa odavanjem počasti poginulim braniteljima, procesija za Tijelovo, susret orkestara u Delnicama, obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja te nastup na Bundevijadi 2020.

Koncerti klasične glazbe: pijanistički koncert Karla Ivančića i Dine Jularić Ivančić u lipnju te ansambla ROTER IGEL TRIO u kolovozu.

Jesen je donesla ponovno zatvaranje te su polovicom listopada obustavljene sve daljnje aktivnosti (probe i koncerti). Po prvi puta nakon više od 30 godina nismo održali nastup na grobljima za blagdan Svih svetih i tradicionalni Božićno-novogodišnji koncert. Kako bi donekle pokazali da orkestar još uvijek postoji i da smo željni daljnjeg rada, snimili smo prigodni i jednostavni blagdanski video sa kratkim obraćanjem predsjednika orkestra i izvedbom najpoznatije hrvatske božićne pjesme ”Radujte se narodi” od strane dijela članova.

Nadamo se da ćemo u 2021. godini ponovo započeti s radom te da će se život polako vratiti u normalu. Čim okolnosti to dozvole, počinju pripreme za nastupe. U međuvremenu radimo planove oko obnove prostora (sanacija krovišta, toplinska izolacija, novi prozori), izradi novih uniformi i održavanju postojeće opreme. Naravno, za sve će to biti potrebna financijska sredstva, ali se nadamo i vjerujemo da će unatoč nepovoljnih okolnosti nešto od toga biti i ostvareno.

Top